“Qi nin gittiği yere kan gider” (DR. M.Bayram)

“Kanın gittiği yere can gider”  İBNİ SİNA

Akupunktur insanlığın tespit edebildiği en eski şifaya vesile olan yöntemdir. Tespit edilebildiği kadarıyla yaklaşık 5000 yıl Önce Çin uygulamaları ile gündeme oturmakta ancak mısır piramitlerinde de akupunktur izlerine rastlamak mümkündür. Zaman akupunkturun etkisini azaltmamış bilakis yeni teknikler ve teknolojik imkânlarla ile akupunktur daha etkin ve farklı boyutlarda tıbbın birçok alanında kullanılmaya başlanmıştır.  Bugün hâlâ kullanılıyor olması, bu tedavinin yararlılığını ve temel aldığı ilkelerin gerçekliğini gösterir. Nei Ching’in, “San İmparatorun İç Hastalıklar Klasiği”, yaşam üzerine bilimsel bir eserdir. Nei Ching, tüm akupunkturun temellerini bahseder ayrıca insan bedeninin işlevlerini , hastalıklarını ve tedavilerini anlatır. Ana tema bedenin içinden akan enerji ve bu enerjinin devri daim ettiği kanal sistemidir. Bu kanallara meridyen adı verilir. Her biri bir organ veya sistem ile ilişkili olup sadece organı değil meridyenin geçtiği alanları içine alacak şekilde yapılanmıştır. En önemli avantajı bedeni bir bütün olarak değerlendirir. Sorun için kök neden ilişkisini kurarak ana kaynağından problemi çözerek hastanın sağlığına kavuşmasına vesile olur.

Yüce Yaratan her şeyi en güzel şekilde yarattığı gibi insan  vücudunun her alanında bir mikro sistem oluşturarak tüm vücudu Holografik bir yapıda birbiri ile ilişkilendirmiştir. İnsanoğlu da bu mucizevi yaratılıştan faydalanarak bir çok Akupunktur sistemi geliştirmiştir.

Örneğin: Kulaktan tüm vücuda uyarı göndererek birçok hasarı ve hastalığı tedavi etme şansı mevcut. Ayni şekilde sadece bir elde hatta 1 parmakta ve daha da ilginci her bir parmak boğumunda bir insan bedeni mevcut olup ehil ellerde yüksek başarılı tedaviler gerçekleştirilebilmektedir.

Bahsi geçen Kulak akupunkturu Çin’de unutulmaya yüz tutmuşken Fransa bu konuda çok ilerleme kaydetmiş Dr. Raphael Nogier (1908-1996) Fransız nörolog ve doktor bu konuda “Modern kulak tedavisi uygulamasının babası” olarak kabul edilen bir unvana sahip olacak kadar sistemi geliştirmiştir. Fransızların bu atağından sonrasında Çin deki bilim adamları da tekrar kulak akupunkturu üzerinde yoğunlaşmışlardır.

Başka bir alan da ise karşımıza Toshikatsu Yamamoto çıkıyor. Akupunktur alanında çalışan bir hekimdir. Toshikatsu Yamamoto, 1956 yılında Tokyo’daki Nippon Tıp Fakültesi’nde tıp eğitiminden mezun oldu. Daha sonra New Jersey, New York ve Köln, Almanya’da cerrahi, anestezi ve doğum uzmanlığı kazandı. 1966 yılında memleketine döndü ve bir hastane kurdu. Skalp akupunkturu adı altında geçen YNSA yı geliştiren bilim adamıdır.

*Zhu tekniği

*Abdomimal akupunktur

*Master Tong

*Su jok           gibi ondan fazla mikro ve makro alanda uygulanan akupunktur yöntemleri vardır.

Prof. Dr. Tuğrul Cabıoğlu hocamın dediği gibi geleneksel tıbbın amiral gemisi akupunkturdur.

DSÖ, bu sihirli iğnelerin iyi geldiği 68 hastalığı tespit etti. İlk defa 1978 yılında Filipinlerde toplanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akupunktur ile tedavi edilebilir hastalıkların bir listesini yayımladı. Daha sonra 1994 yılı İtalya Cervia’daki DSÖ tarafından genişletilerek kabul edilen endikasyon (Uygulandığı hastalıklar) listesi belirlendi.

Şu anda bir çok klinikte ve resmi kurumlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Kongremizde bazı akupunktur yöntemleri ve tedavi sonuçları ile ilgili sunumlar mevcuttur.

Dr.Muhammed BAYRAM

SGK Ankara Kocatepe Yerleşkesi Balgat/Ankara